Història de la Revista LA BARRACA

La revista LA BARRACA naixia el 4 de juliol de 1988 editada pel aleshores Club La Barraca, com un butlleti tamany quartilla fotocopiat de 8 pàgines que feia un resum de les Festes de Sant Pere del Grau de Castelló d'aquell any. Els primers numeros de la públicació seguiren el mateix format fins l'any 1990 que amb el seu numero 8, passa al tamany A4 i amplia el número de pàgines fins a un total de 24 i amb reproducció per fotocòpia. Es al llarg d'aquestos anys quan la publicació s'assoleix i comença a tractar temes referents al passat del Grau com el teatre, l'antic col·legi o un record per a les festes de Sant Pere de l'any 1958. Als anys 1992 i 1993 apareixen diverses publicacions a recer de "LA BARRACA" com "ESTEL" que aparexia cada Nadal i que recollia articles relacionats amb el concurs de Betlems que l'associació va desenvolupar al Grau al llarg d'un bon grapat d'anys; o "MENUT GRAU" la germaneta menuda de "LA BARRACA" editada per la secció infantil de l'associació que ediataria 6 numeros fins a 1995. És al Nadal d'aquest any quan "LA BARRACA" te un canvi decisiu en la seua edició. A partir d'aquesta data "LA BARRACA" es reprodueix per imprempta, mantenint el seu format A4 amb 28 págines i ampliant els seus continguts a altres temes d'actualitat. Amb el numero 13, i després de 4 anys sense apareixer, es ja l'Associació Cultural La Barraca la que figura com a editora. Des d'aquest moment "LA BARRACA" anava a estar lligada als esdeveniments més importants del nostre poble com les festes de Sant Pere, la inauguració del nou col·legi La Marina o la primera pujada a la Magdalena pel camí de la Pedrera, a l'any 1995, que tembé organitzaria el nostre col·lectiu. A l'any 1997 s'edita un especial de "LA BARRACA" dels més recordats, doncs per primera vegada una publicació fa un recorregut any a any per les Festes de Sant Pere des de l'any 1957 fins 1997. Per a les festes de la Magdalena de 1998 es recordava a les Madrines de la Gaiata 12 des de 1945 a 1957 així com algunes de les gaiates graueres premiades. Per Nadal de 1998, el numero 22 de "LA BARRACA" amb el titol "La plaça del meu poble", reconstruia el Grau d'abans de la guerra, amb la plaça de l'antiga esglesia. L'ultim numero de "LA BARRACA", el 23,  apareixia per les Festes de Sant Pere de 1999, amb portada en color i un total de 36 pàgines dedicades a la visita de la Mare de Déu del Lledó al Grau i amb una "separata" de 8 pàgines sobre les festes de Sant Pere d'aquell any.

Destacar també que al llarg d'aquestos anys i fruit del treball desenvolupat per "LA BARRACA" la nostra associació ha editat altres publicacions com per exemple la serie de 4 plumilles d'imatges del Grau pintades per Jorge Ortiz que es regalaven amb quatre numeros de "LA BARRACA" (1997-98); el llibre "ELS DOLÇAINERS DEL GRAU" de la col·lecció "Personatges del Grau" a l'any 2000; el llibre "AHIR I AVUI DEL GRAU" de F. Folch i F. Cumba, amb peus poetics de Joan B. Campos i textos de diversos autors a l'any 2002. Tanmateix entre octubre de 1999 i desembre de 2000, l'Associació Cultural La Barraca editaria un periòdic mensual "CRÒNICA DEL GRAU" amb noticies, opinions i articles sobre l'actualitat grauera.

Al 2010 i onze anys després de l'aparició de l'últim número, l'Associació Cultural La Barraca trau al carrer el número 24 de "LA BARRACA" com una forma de commemorar el 25 aniversari del col·lectiu. Aquest número segueix la linia que ha caracteritzat des de sempre a la publicació, però més moderna, més gràfica i més grauera. La presentació d'aquest exemplar, celebrada el 10 de juny de 2010 al saló d'actes del Centre Cultural La Marina, es converteix en un acte plenament grauero d'homenatge als protagonistes dels diferents articles continguts en la revista, així com un mereixcut reconeixement caps als seus autors. L'exit de la publicació entre la gent del Grau fa que l'associació prenga la decició de donar-li una periodicitat anual a "La Barraca". El número 25 a l'any 2011 es dedica als "cafés, bars i tavernes del Grau", el número 26 de 2012 es dedica als carrers Sant Pere i Alegria que foren enderrocats feia 25 anys i el número 27, a l'any 2013, va recollir tots els oficis relacionats amb la mar i que duia per títol "El Grau i la Mar".

Actualment, al 2014, l'Associació Cultural La Barraca es prepara per publicar el numero 28 de "La Barraca" que eixirà al carrer al mes de juny.